Kwibuka

Betyder To remember

Begrebet Kwibuka benyttes om den årlige højtideliggørelse af folkedrabet i 1994. De 100 dage folkedrabet varede markeres hvert år i Rwanda. Men i 2019 er markeringen noget særligt, da det her er 25 år siden den forfærdelige tragedie fandt sted.

I 1994 var befolkningen i Rwanda udsat for et af de værst tænkelige mareridt, da en af de største tragedier i vores tid fandt sted i det ellers så smukke land. Op imod 1 million mennesker blev dræbt på blot 100 dage i et af historiens mest blodige folkedrab.

Når man besøger Rwanda i dag er det svært at forestille sig, at landets skæbne har været så grusom og forfærdelig.

Nu er der gået 25 år, og selvom ingen havde turde håbe og tro det, er Rwanda nu et land, der fremhæves for vækst, visioner og fremdrift.

Det er lykkedes at vaske fortidens mørke skygger væk, og selv blandt de etniske grupper, der dræbte hinanden under folkedrabet, er der nu fred.

I årene der er gået, er der blevet arbejdet målrettet med at skabe tilgivelse mellem befolkningsgrupperne for at forene landet efter folkedrabet og få løftet Rwanda ud af den fattigdom og elendighed, der hærgede i 1994.

I dag er det forbudt at bruge begreberne hutu og tutsi. Regeringen har med lovgivningen slået fast, at alle borgerne i Rwanda er Rwandere og derfor skal leve side om side.

Måske tænker man nu, at regeringen og befolkningen har gjort sig umage med at glemme alt for at komme videre. Men det er ikke tilfældet.

Rwandas præsident Kagame var leder af den hær, der gjorde en ende på folkedrabet, og han har været præsident siden 2000. Kagame har gennem alle årene italesat, hvor vigtigt det er at huske historien, hvor grum og ubehagelig den end måtte være.

Ved at huske fortiden skal det sikres, at historien aldrig gentager sig.

Og det er netop det, der ligger til grund for Rwandas fokus på 25-året for folkedrabet i 2019.

Tragedien der ikke må glemmes

Den 7. april 2019 markerede 25-året for starten på de 100 forfærdelig dage, der skulle gå over i historien som et af de mørkeste kapitler. På denne dag i 1994 blev Rwandas præsident slået ihjel i et flystyrt. Ansvaret for flystyrtet blev placeret hos Tutsierne, og en hadekampagne, der havde stået på i lang tid, blev nu forvandlet til et ubeskriveligt mareridt, hvor tutsi-befolkningen blev slået ihjel én efter én.

På 25-årsdagen for flystyrtet igangsatte regeringen i Rwanda 100 dages markering af 25-året for folkedrabet.

Startende med en højtidelighed på Kigali Genocide Memorial, hvor Præsidenten Paul Kagame sammen med Moussa Faki, der er leder i den Afrikanske Union, og EU’s daværende Kommissionsformand Jean-Claude Juncker tændte en flamme til minde om alle ofrene for folkedrabet.

Se Præsident Poul Kagame
åbne Kwibuka25 

Se Præsident Poul Kagame tale ved åbningen af Kwibuka25 

Kigali genocide memorial

remembrance & learning

Kigali Genocide Memorial er et af Rwandas største og mest betydningsfulde mindesmærker om Folkedrabet. På Kigali Genocide Memorial mindes man alle dem, der mistede livet under folkedrabet i 1994, så de efterladte har et sted at mindes deres kære. Men stedet har også en anden vigtig rolle, idet man her arbejder på at skabe opmærksomhed på, hvordan man kan bevare fred. Kigali Genocide Memorial tilbyder undervisning både omkring folkedrabet og om, hvordan man skaber en fremtid med fred og gode muligheder.

På stedet, hvor Kigali Genocide Memorial ligger i dag, er mere end 250.000 personer begravet. 250.000 mennesker, der mistede livet, fordi de var Tutsier.

Mærk stemningen fra Kigali Genocide Memorial og lær mere om stedet

As a student, I will use all my force possible against everyone who has ideas of not knowing the value of human.

Student, Male, Rwanda

After all I have seen I would like to say ‘genocide never again’. As a young person, I will reject the ideology of genocide.

Student, Female, Rwanda

Never again is the only thing I could say, and united we stand. It really hurts deep inside my heart. 

Student, Male, Rwanda

Genocide Archive Of Rwanda

For at dokumentere og bevare materiale, dokumenter og vidnesbyrd omkring folkedrabet i 1994, er der etableret arkivet The Genocide Archive of Rwanda

Arkivet tæller såvel et fysisk arkiv som en hjemmeside, der er tilgængelig for hele verden. Hjemmesiden rummer en video med vidners beretninger, billeder, dokumenter, originale optagelser og eksempler på propagandamateriale.

Arkivet kan anvendes til privat brug og i forbindelse med undervisngen. Arkivet er på engelsk.

Rasmus og Sofie besøgte The Kigali Genocide Memorial under deres besøg i Kigali i 2019.

Her sender de deres tanker til dem, der mistede livet og til de efterladte, samtidig med at de lægger en buket roser.

Besøget på The Kigali Genocide Memorial giver et skræmmende klart billede af den triste historie, det smukke Rwanda har gennemlevet for blot 25 år siden.

Regnen faldt tungt i den varme hovedstad og satte sammen med oplevelserne klare spor hos de to danske UNICEF-ambassadører.

Kwibuka betyder at huske. 

#KwibukaRwanda

På Facebook, Twitter og Instagram har man med tusindevis af opslag, tweets og posts kunnet følge mindehøjtideligheden ved 25-året for folkedrabet.

Gennem de 100 dage folkedrabet varede fra starten d. 7. april til afslutningen 100 dage senere, har man kunnet læse om udviklingen i 1994 og få et billede i, hvordan situationen udspillede sig.

På #kwibuka25 har tusindvis af mennesker delt deres personlige tanker, erindringer og følelser.

På #NeverAgainGenocide har lige så mange tydeligt bakket op omkring budskabet om, at folkedrab aldrig må gentages.